Soorten tenten

Je hebt tenten in allerlei soorten en maten. Daarom zijn er ook op veel verschillende manieren indelingen te maken van tenten. Bijvoorbeeld op basis van de vorm, gebruikt tentdoek, het aantal stokken, de manier van opzetten of de prijs.

Onderstaand twee manieren van indelen:

Indeling tenten (I)

Bergans 6024eng largeHoewel er een grote verscheidenheid aan tentvormen bestaat, kunnen we globaal de volgende vormen onderscheiden:

  • Eénstokstent
    Met één stok in het midden is dit vaak daardoor automatisch een hoge tent en dat vinden veel mensen dan ook plezierig.
  • Tweestokstent
    Dit is eigenlijk het klassieke tentmodel en wordt het meest gebruikt als gezinstent.
  • Pyramidetenten (3-stoks)
    Het bekendste en oudste voorbeeld van een pyramidetent zullen velen herkennen in de De Waard tenten. Vaak ook wel benoemd als stormtenten of eilandertenten. Een naam die al refereert naar hun grootste pluspunt de stormvastheid.
    Een pyramidetent heeft meestal een frame opgebouwd uit 3 staande stokken, onderling met elkaar verbonden door horizontale buizen. De achterste staander is de langste, zodoende wordt vanzelf een pyramidevorm bereikt.
    Het model is nog steeds actueel en de vorm staat mooi in het landschap.
  • Koepeltenten (iglo)
    De tent wordt gemaakt van boogstokken die elkaar kruisen. Deze tenten bieden vaak de meeste ruimte, veel vloeroppervlak en voldoende hoogte. Hij kan voldoende worden afgespannen en zijn mee daardoor meestal behoorlijk windvast. Een reden dat ze veel in de bergen gebruikt worden.
  • Tunneltenten
    Dit zijn ook met bogen opgezette tenten, maar de bogen worden niet gekruist zoals bij de koepeltenten, maar opeenvolgende achter elkaar en afzonderlijk in het doek bevestigd. Tunneltenten zijn gemakkelijk en snel in het opzetten. Het tunnelmodel biedt automatisch veel ruimte. Daardoor zijn ze geliefd als familietent en bovendien worden er ook heel grote exemplaren gemaakt.
  • Hybridetenten
    Deze combineren de voordelen van de koepel- en de tunnententen.

Indeling tenten (II)

Men kan ook een indeling als volgt maken:

Het onderscheid is gelegen in de vorm van het frame.

Bungalowtent
De bungalowtent heeft een (min of meer) rechthoekig buizenframe, waar de buitentent overheen gespannen is. tent bungalow 190x100Het frame is meestal van staal. In het frame zijn een of meer binnententen opgehangen, die als slaapvertrek dienen. Binnen- en buitentent zijn vrijwel altijd van katoen. Een bungalowtent is verhoudingsgewijs zwaar en (in opgevouwen vorm) groot in omvang. Daartegenover staat de grotere binnenruimte, waarbij normaliter stahoogte aanwezig is.
Bungalowtenten bestaan in diverse groottes, geschikt voor 2 tot 6 personen.

Noktent
De noktent is te beschouwen als de meest oorspronkelijke vorm van de tent, de oertent zou je kunnen zeggen. De één- en tweestokstenten vallen in deze categorie.
Hierbij wordt het (buiten)doek omhoog gehouden door een of meer verticale stokken, die vaak onderling zijn verbonden door een nokstok. tent tweestoks 104x75De meeste noktenten hebben een binnentent, die aan de stokken is opgehangen. Vaak is de buitentent verlengd, waarbij de binnentent als slaapvertrek wordt gebruikt, en de buitentent als woongedeelte dient.
Noktenten zijn meestal bestemd voor twee of drie personen. Ze zijn meestal vervaardigd van katoen. De stokken zijn van metaal (meest aluminium). Noktenten bieden minder binnenruimte dan bungalowtenten, doch zijn aanmerkelijk lichter en lenen zich daarom voor frequentere verplaatsingen.

Boogtent
tent tunnel 150x82De boogtent heeft gebogen stokken, in de vorm van een halve cirkel (soms een licht afwijkende vorm). De buitentent is hier omheen gespannen. Deze tent kent twee hoofdvormen:

  1. tent koepel 150X83de tunneltent, waarbij sprake is van twee tot vier achter elkaar geplaatste bogen.
  2. de koepeltent of iglo, waarbij sprake is van twee of meer elkaar kruisende bogen.

De stokken zijn vervaardigd van glasfiber of aluminium: indien de tent gebruikt zal woren bij lage temperaturen zijn aluminiumstokken sterk aan te raden. Het doek is vrijwel altijd van nylon (ripstop) of een andere kunststof.

Boogtenten hebben een verhoudingsgewijs grote binnenruimte, omdat de wanden aan de onderzijde vrijwel verticaal staan. Grotere tunneltenten zijn de laatste jaren populair geworden als vervanger van kleinere bungalowtenten en grote noktenten, zelfs in die mate dat noktenten in belangrijke mate van het toneel aan het verdwijnen zijn.
Grote vierboogs tunneltenten kunnen wel tot 8 personen herbergen. Boogtenten variëren in gewicht van ruim 1 kilogram voor de allerlichtste éénpersoons tent tot wel 25 kilogram voor grote vierstoks-boogtenten. De meeste tweepersoons-tunnel- of koepeltenten wegen tussen de 3 en 4 kilogram.

Bivakzak
tent bivakzak 1boog 150x57De kleinste tunneltent is nauwelijks nog een tent te noemen, daarom heet deze ook wel: bivakzak. Met slechts één of hoogstens nog een kleine tweede boog.

bivakzak 125x100De echte bivakzak heeft geen ondersteuningsbogen meer en is in feite dan ook geen tent meer. Hoogstens hebben ze nog een haring om de zaak op zijn plaats te houden.

Speciale tenten
We kennen nog een aantal tenten die speciaal zijn vanwege hun constructie, gebruiksdoel of hun bevestigingsplaats. Enkele modellen vallen enigszins buiten de doelgroep van deze site, maar we noemen ze toch maar even

  • oppompbare tenten, waarbij de frameslangen van de tent door middel van lucht gewoon worden opgeblazen (Karsten Tenten).
  • daktenten, die vaak bovenop de auto, op een imperiaal en opgeborgen in een koffer of box uitgevouwen/uitgeklapt kunnen worden.
  • werktenten, denk aan de oude overbekende PTT-tent, tenten dus voor kabelwerkers en voor alle werkzaamheden waar bescherming tegen het weer en/of privacy moet bieden (recherchetenten).
  • feest- en partytenten, variërend van een heel eenvoudige partytent thuis in de tuin tot immense feest- en festivaltenten bij grote evenementen.