Een tent aanschaffen
Welke tent je moet aanschaffen is een keus die niet altijd gemakkelijk is. Elke tent is een compromis tussen ruimte, gewicht, afmetingen in opgevouwen toestand, gewenst comfort, prijs, materiaalvoorkeur en een veelheid aan persoonlijke voorkeuren.
Aan een tent voor een weekje Costa del Sol, waarbij de tent hoofdzakelijk gebruikt wordt om in te slapen, zul je heel andere eisen moeten stellen dan aan een tent waarmee je een expeditie in hooggebergte onderneemt.
Zaken als gewicht en opzetgemak, maar ook prijs en kwaliteit zijn dingen die je afweegt als je een tent aanschaft voor jouw specifieke doel. Wat is er zoal te koop en waar moet je op letten bij aanschaf ervan?
De vraag welke tent de voorkeur geniet, hangt af van het beoogde gebruik, met de aantekening dat ook het budget een niet onbelangrijke rol speelt. Met name bij trekkerstenten blijkt dat een kleine gewichtsbesparing gepaard gaat met een fors hogere prijs. We kunnen derhalve verscheidene gebruikersgroepen onderscheiden.
Zo zal een gezin met auto dat meestal ook lang op één vaste plek blijft eerder kiezen voor een ruime tent, vanwege het comfort, dus waarschijnlijk een bungalow-, pyramide-, of tunneltent. Gewicht en volume doet er minder toe.
Een fietskampeerder heeft met andere aandachtspunten te maken. Hier speelt het pakvolume, en in mindere mate het gewicht, een doorslaggevende rol. Een koepel- of tunneltent lijkt de beste keuze: een gewicht van maximaal 5 kilo moet op de fiets geen probleem zijn. Eventueel is een klein noktentje te overwegen, doch deze hebben een enigszins eigen publiek.
Een ander zoekt een tent voor een wandelvakantie met de rugzak, in een niet al te extreme omgeving. Hier speelt gewicht een zeer grote rol. In de meeste gevallen zal een tunneltent een goede keus zijn, met een maximaal gewicht van bij voorkeur niet meer dan 3 kilogram. Grammenjagers kunnen hier wellicht nog enkele honderden grammen van afknabbelen.
Ga je een expeditie ondernemen in een gebied, waarbij rekening gehouden moet worden met slecht weer? Onhergzaam gebied met vaak slecht weer? Een koepeltent met meerdere gekruiste bogen is dan een goede keuze, omdat deze aanmerkelijk stormvaster is dan de gewone koepel- of tunneltent. De regenbestendigheid dient aan hoge eisen te voldoen, net als de kwaliteit van het grondzeil. Bij de keuzebepaling zul je een exactere afweging moeten maken met zaken als gewicht, materialen van doek, stokken en haringen. Veelal zijn dergelijke tenten slechts bij speciaalzaken te krijgen en zit je in het duurdere segment.
Weersomstandigheden
In een warm klimaat is het belangrijk dat de tent zoveel mogelijk ventileert. Katoen is dan een goede keuze. In de tent moet veel gaas zijn aangebracht, in ieder geval in het dak. Het meest ideaal is een binnentent die volledig van gaas is. Als de binnentent ook zelfstandig kan staan, kan er zelfs voor gekozen worden de buitentent niet op te zetten. De onderkant van de tent loopt in bogen, wat zorgt voor extra ventilatie.
Kampeert u in koude omstandigheden, dan moet de onderkant juist volledig tot op de grond lopen, om de kou buiten te houden. Gaas is dan ook uit den boze. De tent moet echter wel goed kunnen ademen, omdat er anders veel condens ontstaat aan de binnenkant.
Mensen die in slecht weer kamperen, kiezen vaak voor een tent van kunststof.
Verwacht je vaak slecht weer (regen/wind), dan is het belangrijk dat de tent zo snel mogelijk opgezet kan worden. Sommige tentjes staan al binnen enkele minuten. Bij slecht weer is het bovendien fijn als er wat extra ruimte is waar je je schoenen en bagage kwijt kunt. Met een luifel kan dan ook nog veilig gekookt worden.
De vorm van de tent is erg belangrijk bij (harde) wind. Zorg dat de tent zo weinig mogelijk wind vangt.
Sommige tenten hebben daarnaast veel (extra) afspanmogelijkheden, zodat je de tent nog steviger kunt verankeren.